Behandling af børn

Mange forældre er ofte betænkelige ved at tage deres babyer og børn med til kiropraktoren. “Kan de nu tåle at blive knækket”?

Men kiropraktisk behandling af babyer og små børn består af meget blide tryk og ikke som hos voksne, hvor der bruges lidt flere kræfter.

Jeg har gennem årene taget mange kurser inden for baby/børnebehandling og hjulpet babyer/børn med kolik, refluks, ammeproblemer, allergi, søvnløshed, astma, hold i nakken, motoriske problemer, mellemørebetændelse, indlæringsproblemer, hovedpine, klodsethed, sengevædning/inkontinens, koncentrationsbesvær og urolighed.

Børn oplever ikke smerte som voksne gør

Jeg synes, det er spændende at arbejde med børn, da de er meget taknemmelige at arbejde med. Deres kroppe reagerer hurtigt på den rette behandling, og der er ofte store forandringer efter få behandlinger. Jeg supplerer behandlingen med at vejlede forældre i, hvordan de selv kan hjælpe deres barn gennem øvelser og bæreteknikker.

Når der kommer babyer og børn ind i klinikken, undersøger jeg dem grundigt, og derefter mærker jeg, hvordan nakken, ryggen og bækkenet bevæger sig. Hvis et barn har en eller flere spændinger i rygsøjlen, kan det trykke på nerverne og give en ubalance et eller andet sted i kroppen. Børn oplever ikke smerte som voksne gør, men reagerer ved at blive urolige, pylrede, hidsige og utilpassede.

Hvis jeg finder spændinger, behandler jeg den dem med ganske lette kiropraktiske tryk. Behandlingsteknikkerne er tilpasset dit barns alder og altid risikofrie og blide. Børn ved, når noget gør dem godt, og langt de fleste børn nyder at få behandling. Nogle sover endda gennem hele behandlingen.

Det er naturligt, at nyfødte har spændinger i kroppen efter at have ligget krøllet sammen i livmoderen. De fleste børn har derfor en favoritside og en tendens til at trække benene op under sig. Hvis din baby trives og ikke viser tegn på smerter, kan du roligt se tiden an et par uger efter fødslen og hold øje med om spændingerne aftager. Men tøv ikke med at kontakte klinikken, hvis du oplever ammeproblemer, din baby ikke kan sove, hvis din baby ikke kan dreje hovedet til begge sider eller skriger uden grund.

Kolik

Kolik bruges til at beskrive en tilstand, hvor spædbarnet har voldsomme og vedvarende skrigeture – tilsyneladende uden grund. Uanset hvad forældrene gør, er det umuligt at trøste barnet. Barnet er typisk mellem 1-4 uger gammel, når skrigeturene begynder.

Der har været nævnt mange årsager til kolik. Det har vist sig, (at) for nogle babyers vedkommendeskyldes spændinger i kroppen og derfor kan kiropraktisk behandling af din baby måske være løsningen. Sandsynligheden er stor for at jeg kan hjælpe dit kolikbarn, hvis det er ked af at ligge på maven, krummer sig sammen, ligger skævt i c-kurve/bananform, har pludselige og langvarige utrøstelige skrigeture, har et favoritbryst eller en favoritside at sove på.

Når jeg tager en baby i behandling for kolik, undersøger jeg først om der er nogle spændinger i rygsøjlen. Hvis dette er tilfældet, kan en behandling tilbydes. Behandlingen består af blide tryk med fingrene på de led, som er låst fast. Normalt vil jeg forvente en hurtig og tydelig lindring i løbet af få behandlinger.

Refluks

Det er normalt at babyer gylper. Det er den måde de skiller sig af med overskudsmælk. Det er normalt ikke forbundet med ubehag, at der løber mælk tilbage til spiserøret fra mavesækken. De er ”glade gylpere”.

Hvis mælken der løber tilbage, er syreholdigt, kan det gøre ondt og så er der tale om refluxsygdom (GØRD). Det vil give babyen gener som spiseforstyrrelser, mistrivsel, smerter, søvnproblemer, gråd. Der kan være tale om klassiks refluks, hvor barnet gylper eller kaster op eller silent refluks, hvor opstødene kommer op i spiserøret men ikke ud af munden.

To tydelige tegn på reflukssyge er:

Det er relateret til at spise (babyen tager gerne imod brystet eller flasken, men bliver urolig og spænder op i en flitsbue og slipper brystet/flasken)
Det er relateret til at ligge ned. Tilbageløbet er størst, når babyen ligger ned og derfor lindrer det babyen at være oprejst på armen eller i konstant bevægelse.
Som forældre kan det være meget frustrerende, når barnet ikke trives og nægter at spise selvom det er sulten.

Andre symptomer på reflukssyge:

  • Opkastninger, gylp eller synkelyde
  • Virker forpint og irritabel
  • Græder under eller efter måltiderne
  • Nægter at spise eller trøstespiser
  • Hikker eller savler meget
  • Rallende vejrtrækning eller hæshed

Som kiropraktor kan jeg hjælpe din baby med reflukssyge ved at fjerne spændinger så mellemgulvets lukkemuskel fungerer bedre og tilbageløbet mindskes. Jeg kan også mindske spændinger der påvirker fordøjelse nerven/vagus nerven, så fordøjelsen fungerer bedre og refluksen aftager.